* Jagdpanzer 38(t) Hetzer Latere Versie (Late Version)

Jagdpanzer 38 (t) Hetzer van Academy 13230.

De Jagdpanzer 38 (t) (bijnaam Hetzer opruier), ook wel Sd. Kfz. 138/2, was een specifiek ontworpen tankjager en deed dienst in het Duitse leger tijdens de Tweede Wereldoorlog. De naam Hetzer ontstond al in 1944, maar werd pas na de oorlog algemeen als bijnaam van de Jagdpanzer 38 (t) bekend, eigenlijk werd er een ander prototype aangeduid.
zoomzoomzoom 1-35 hetzer late 13230 1 a.jpg 1-35 hetzer late 13230 2 a.jpg 1-35 hetzer late 13230 3 a.jpgOntwerp:

Bij de annexatie van Tsjecho-Slowakije in 1938 viel ook de gehele industrie van de Tsjechen in handen van de Duitsers. Met name de Škoda en ÇKD fabrieken waren uiterst interessant . Deze firma hadden in de voorgaande jaren twee zeer capabele en tendele betrouwbare tanks ontwikkeld en gebouwd voor het Tsjechische leger. respectievelijk de LT-35 en de LT-38. Beide waren in principe lichte tanks, daar ze slechts rond de tien ton wogen. De betrouwbare LT-38 was ontworpen als opvolger van de onderhoudsgevoelige LT-35 en voldeed aan de toen de tijd geldende eisen voor tankontwerp. De tank, die in kleine aantallen in handen van de Duitsers viel en tijdens de bezetting nog enkele jaren in productie bleef, deed dienst in de Panzerwaffe tijdens de veldtochten in Polen, de lage landen en Frankrijk. Het 37,2 mm L/47,8 kanon was niet bijzonder krachtig maar voldeed nog in de vroege oorlogsjaren. tot 1942 zijn er naar schatting 1700 geproduceerd.

Na de inval ik de Sovjet-Unie in 1941 (Operatie Barbarossa) ) werd het op een pijnlijke manier duidelijk dat Duitsland meer mobiele anti tankplatformen nodig had. In alle haast werden enkele tussen-oplossingen bedacht. Dit resulteerde in onder andere de Marder-serie: buitgemaakte of verouderde tanks werden uitgerust met een zwaarder 75 mm. PAK of een 76,2 mm russisch (buitgemaakt) AT-kanon. Onder deze buitgemaakte of verouderde tanks vielen onder andere de PzKpfw I, PzKpfwII, Renault R35 en Panzerkampfwagen 38 (t). De Marder-serie was relatief succesvol, mede dankzij het tactisch vernuft van Duitse commandanten en het krachtige kanon. De bemanning was echter niet of amper beschermd dunne pantserplaten voor en aan de zijkant en geen dak. zodoende vroeg Generaal Heinz Guderian in 1943 dringend om een lichte, snelle en vooral goed beschermde tankjager. De nieuwe tankjager moest de mobiele antitank-eenheden van de infanterie- en Panzergrenadier-divisies uitrusten om een serieus antwoord te bieden aan de constante dreiging van de Russische T-34 en KV-1 tanks.

In april 1944 rolde de eerste Jagdpanzer 38 (t) van de band. tot het einde van de oorlog (totale productietijd 13 maanden) werden er 2584 gebouwd. De Jagdpanzer 38 (t) zag actie aan onder andere het oostfront en tijdens het Ardennen-offensief en werd geleverd aan alle onderdelen van de Wehrmacht. Het type werd verder geleverd aan Hongarije en het Russisch Bevrijdingsleger. Ook een aantal varianten werden geproduceerd, waaronder een bergingstank en een variant met een vlammenwerper.

Bouwdoos bevat kleine en scherpe onderdelen, geschikt voor kinderen vanaf 14 jaar en ouder.

compleet incl alle onderdelen excl verf en lijm.

Schaal: 1:35.
€ 28,95
Aantal:

Niet meer op voorraad. Levertijd: 1-2 weken
beschikbaarheid