* Santa Maria 1492 Artnr. 22411

Santa Maria 1492 van Artesania Latina Artnr. 22411.

Moeilijkheidsgraad: * *

Bijzonderheden:
- Lengte: 560 mm.
- Hoogte: 485 mm.- Breedte: 160 mm.
- Schaal: 1:65.
- Volledige lattenbouw.
- Laser gesneden.
- Inclusief beslag.
- Inclusief voorgestikte zeilen.

De Santa Maria was het vlaggeschip en bevoorradingsschip van Christoffel Columbus, die in 1492 Amerika ontdekte. Hij was echter niet de eerste Europeaan die daar voet aan wal zette, dat waren Vikingen van het schip van Leif Eriksson, die waarschijnlijk in 1001 of 1002, vanuit Groenland kwam.

Het schip van Columbus heette oorspronkelijk Maria Galante, maar aangezien dit ook een synoniem voor prostituee was, werd besloten om de naam te veranderen.

De Santa Maria was volgens veel mensen een karveel, maar in feite was dit een voorloper van de kraak, het had een vierkant razeil aan de grote mast en aan de fokkemast en een driehoekig latijnzeil aan de bezaanmast en misschien nog een aan en een bonaventuramast.
zoomzoomzoomzoomzoomzoom santa maria.jpg santa maria a.jpg santa maria b.jpg santa maria c.jpg santa maria d.jpg santa maria e.jpgHet voer in een kleine vloot met twee karvelen. de Nina en de Pinta. Beide hadden op de heenweg van Spanje naar Amerika drie latijnzeilen, maar nadat de Santa Maria voor Hispaniola was vergaan, werd de Nina vlaggeschip en kreeg het dezelfde tuigage als de Santa Maria had gehad.

Met de wrakstukken van de Santa Maria werd de nederzetting La Navidad gesticht. Het schip was oorspronkelijk gebouwd door de inwoners van de havenstad Palos de la Frontera als boete voor een eerder begane overtreding. Columbus beklaagde zich er regelmatig over dat de inwoners van Palos hun werk niet goed hadden gedaan.
 
De Santa Maria bestond uit een ruim, met daarbovenop een voorkasteel en een groter achterkasteel waarop weer een kleiner topkasteel was geplaatst.
In het kleine voorkasteel waren waarschinlijk een aantal slaapplaatsen voor de bemanning van ruim 40 mannen en scheepsjongens. Toch hadden lang niet alle bemanningsleden een slaapplaats en velen sliepen in de open lucht. Op de Nina en de Pinta waren zelfs helemaal geen overdekte slaapplaatsen. Ook daar moest iedereen maar ergens een plekje zoeken.
In het achterkasteel zaten ook enkele slaapplaatsen. Die moesten echter plaats maken voor de helmstok, waarmee het roer werd bestuurd, bovendien voor het hok met de dieren. Er waren namelijk een aantal kippen en andere soorten pluimvee aan boord voor de eieren, minstens een koe en twee geiten voor de melk en het vlees. De varkens waren er enkel voor het vlees. die dieren werden allemaal in een hok gehouden.

In het topkasteel zat de kajuit, de werk- en misschien ook hut van de schipper (of in dit geval de Admiraal, Columbus zelf), ook gebruikt als vergaderzaal van de scheepsraad: de admiraal, de opper- en de onderstuurman, en de bootsman. De Santa Maria is nagebouwd en deze nagebouwde versie bevat een heel museum. Het ligt in de haven van Funchai, de hoofdstad van het Portugese eiland Madeira.
€ 131,95
Aantal:

Niet meer op voorraad. Levertijd: 1-2 weken
beschikbaarheid