* Soleil Royal

Soleil Royal (Royal Sun) was een Frans 104 linieschip uitgerust met 104 stukken geschut, het vlaggeschip van Admiraal Tourville. Ze werd gebouwd in Brest tussen 1668 en 1670 door Ingenieur Laurent Hubac, werd te water gelaten in 1669, en bleef ongebruikt in de haven van Brest voor jaren.
Ze werd in gebruik genomen met 104 stukken geschut en 1200 opvarenden als de Negenjarige Oorlog uitbreekt in 1688 als het vlaggeschip van de Escadre du Ponant (squadron van de Ponant). Er werd gezegd dat het een goed zeilschip was en haar decoraties behoorden tot de mooiste en meest uitgebreide van alle barokke vlaggenschepen. Het embleem van de "zon" was gekozen wapenschild door Lodewijk XIV als zijn persoonlijke symbool.

 

zoomzoomzoomzoomzoom soleil royal.jpg soleil royal 1.jpg soleil royal 2.jpg soleil royal 3.jpg soleil royal 4.jpgDe Soleil Royal werd in gebruik genomen met 104 stukken geschut en met een bemanning van 1200 koppen als de Negenjarige oorlog uitbreekt, zij vertrok uit Brest op 22 juni 1690 als het vlaggeschip van Anne Hiarion de Tourville. Ze bracht drie dagen in Camarat-sur-Mer te wachten op gunstige wind voor het vertrek naar het Isle of Wight, waar de Engelse vloot werd gedacht te ankeren. Twee schepen welke op verkenning waren gezonden vonden de Engelse vloot voor anker liggend op Beachy Head.
De Slag bij Beachy Head (bekend in Frankrijk als "Bataille de Bèveziers") begon in de ochtend van de 10 juli 1690 toen de Franse vloot de Engelse voor anker liggend verrastte. De Soleil Royal leidde de Franse formatie.
In 1692 0p 12 mei verliet zij wederom Brest en leidde zij een vloot van 45 schepen op de
29e mei troffen zij een 97 sterke Engelse en Nederlandse vloot in de Slag van Barfleur. Ondanks hun numerieke minderheid, vielen de Franse schepen de Engelse en Nederlandse vloot aan, maar werden gedwongen te vluchten na een grootschalig gevecht wat resulteerde in zware schade aan beide zijden. De Soleil Royal was te zwaar beschadigd om terug te keren naar Brest, en werd op het droge gezet bij Cherbourg voor reparatie samen met de Admirable en de Triomphant.

Gedurende de nacht van 2 juni en 3 juni op het Pointe du Homment, werd ze aangevallen door 17 schepen, welke ze wist te weren met kanonvuur. Echter een brander zette haar achtersteven in brand en het vuur breidde snel uit en bereikte de kruitkamers. hoewel de bevolking van Cherbourg kwam om te redden, was er slechts èèn overlevende over van de 883 (of zelfs 950 - koppige bemanning. 

Het modelschip is vervaardigd volgens de planken op spanten methode en zoals u kunt zien vervaardigd van goede en duurzame houtsoorten, de versieringen zijn vervaardigd van metaal.

De overblijfselen van de Soleil Royal liggen nu begraven onder een parkeerplaats naast het Arsenaal in Cherbourg.

U wordt aangeraden om het modelschip te plaatsen in een glazen vitrinekast.

Lengte: 80 cm.
Hoogte: 78 cm.
Breedte: 19 cm.

UITVOERING: BLANK GELAKTE ROMP.

Het modelschip wordt verzonden in een degelijk transport-krat geplaatst in een verzenddoos

Wijzigingen voorbehouden.

LET OP DIT IS EEN AFGEBOUWD MODELSCHIP.


VERZENDKOSTEN BINNEN NEDERLAND ZIJN INBEGREPEN, VOOR BUITENLAND OP AANVRAAG.

VOORRAAD 1 STUKS.

 € 475,00   € 454,96
Aantal:

Voorraad: 1 stuks.
beschikbaarheid