* Zeven Provinciën 1665 Noten

Mooie Nieuwe Bouwdoos van de Zeven Provinciën van 1665.

"Een schip dat de Vloot-vooghd voert past wel dat kostelijk is en in aanzien allen overtreft"(Witsen).

Zomer 1665. Een imposante tweedekker is net succesvol van stapel gelopen en ligt nu afgemeerd om verder opgetuigd en ingericht te worden. Twee particuliere scheepsbouwers uit Delfshaven zijn druk bezig het schip - in opdracht door de Admiraliteit van de Maze te Rotterdam - volledig in te richten voor haar nieuwe taak. De naam van het schip - het derde in rij met deze naam - is al langer bekend, de bevelhebber van dit imposante oorlogschip is kort voor de tewaterlating benoemd tot opperbevelhebber van 's lands vloot.

zoomzoomzoomzoomzoomzoomzoom zeven provincien 1a.jpg zeven provincien 2a.jpg zeven provincien 3a.jpg zeven provincien 4 a.jpg zeven provincien 5 a.jpg zeven provincien 6 a.jpg zeven provincien 7 a.jpg



Najaar 1665. Luitenant-admiraal Michiel Adriaenszn de Ruyter is trots op zijn nieuwe vlaggenschip - De Zeven Provinciën. De in 1579 gestichte Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden beleeft roerige tijden en de gespannen situatie met met name Engeland vraagt om een sterk schip en een krachtige leidershand. aan het schip zal het niet liggen. Met een lengte van 163 voet (ca. 46 meter) tussen de stevens en een wijdte van 43 voet (ca. 12 meter) heeft het een waterverplaatsing van 700 last of ca. 1400 ton. Dit is ruim voldoende om met volle ballast en de volle bewapening van 84 kanons inclusief de 420 koppige bemanning het schip zeer stabiel in het water te laten liggen. Alle opgebouwde kennis en ervaring van de Hollandse scheepsbouwmeesters is samengebald in dit schip. Haar imposante verschijning met de zwaar van ornamenten voorziene spiegel zal de komende jaren de tegenstanders van de Republiek regelmatig angst inboezemen. Aan de gezagvoerder zelf zal het niet liggen, hij acht zich tot grote heldendaden in staat met dit schip.

In de periode van 1666 tot 1674 zal Michiel de Ruyter inderdaad diverse overwinningen boeken. Dit door zijn goed inzicht in het voeren van zeeslagen, maar uiteraard ook door de kracht en kwaliteit van zijn schip en haar bemanning en niet vergeten de vloot van schepen onder zijn bevel. De Zeven Provinciën nam als schip deel aan de Vierdaagse en Tweedaagse Zeeslag in 1666, de beroemde tocht naar Chatham in 1667, de slag bij Solebay in 1672 en de zeeslagen bij Schooneveld en Kijkduin in 1673. De robuustheid van De Zeven Provinciën is zodanig dat het telkens snel en zonder al te veel inspanningen weer gevechtsklaar gemaakt kon worden. Pas in 1694 - bijna 30 jaar na de tewaterlating - wordt het schip gesloopt en gaat de naam over op een driedekker met 92 stukken geschut.

Het model van De Zeven Provinciën is in een ca. schaal van 1:72 gebouwd aan de hand van diverse beschikbare bronnen. Omdat deze op een aantal punten van elkaar afwijken is het spantenplan voor het schip opnieuw volledig getekend. De spiegel is gevormd naar één van de tekeningen van Willem van de Velde (de oude) zoals deze in het Nationaal Maritime Museum in Greenwich hangt.

Het Model bestaat uit lasergesneden kiel en spanten, volledige (enkele) beplanking in noten/linden combinatie, dekrinrichting, 3D gevormde en handgevormde gegoten resin ornamenten, masten en bijbehorende tuigage. Zeilen kunnen als zelfmaakset, bestaande uit tekeningen, handleiding, zeildoek en diverse blokken apart bijbesteld kan worden. Het model wordt met volledige kanons uitgerust, op alle geschutsdekken.

  • Moeilijkheidsgraad 4+ op een schaal van 4
  • Afmetingen op ware grootte:
  • Lengte: 163 voet
  • Breedte: 43 voet
  • Hoogte ca. 61,2 m.
  • Bewapening 84 kanons
  • Afmetingen Model:
  • Lengte ca. 90 cm incl boegspriet
  • Breedte: ca. 38 cm ter plaatse van grote mast
  • Hoogte: ca. 85 cm. ter plaatse van grote mast.
  • Bewapening 82 kanons, twee gesloten geschutspoorten

MOMENTEEL 1 STUKS IN VOORRAAD.

€ 645,00
Aantal:

Niet meer op voorraad. Levertijd: eind december
beschikbaarheid