* Werkpaarden van de Mijnendienst

Mooi en interessant boek over de Werkpaarden van de Mijnendienst (WU Mijnenvegers, Duikvaartuigen en Mijnenjagers) en verder beschreven schepen.

Het jubileumboek dat in 2007 werd uitgegeven ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de Mijnendienst van de Koninklijke Marine.

De schrijver en voormalige commandant van de Mijnendienst, KTZ. b.d. Bob Roetering, geeft een interessant overzicht van de Dokkum-en Wildervank-klasse. Dit boek werd in 2007 in eigen beheer uitgegeven.

Veertig jaar lang zijn de Schepen van de Dokkum-en Wildervank-klasse, beter bekend als de WU's, (Western Union ontwerp) in dienst geweest bij de Koninklijke Marine, Mijnendienst.

 

zoomzoomzoomzoomzoom werkpaarden van de mijnendienst 1 a.jpg werkpaarden van de mijnendienst 2 a.jpg werkpaarden van de mijnendienst 3 a.jpg werkpaarden van de mijnendienst 4 a.jpg werkpaarden van de mijnendienst 5 a.jpgIn dit boek wordt de gehele levensloop van de klasse en die van de individuele eenheden uitvoerig behandeld. In de beschrijving van hun activiteiten worden regelmatig begrippen genoemd, die bij de insider nostalgische herinneringen oproepen, maar voor de minder ingevoerde lezer mogelijk vraagtekens oproepen. Deze begrippen worden uit de tekst gelicht en apart behandeld. Zo geeft het boek ook een uitgebreid tijdsbeeld van de Mijnendienst in de tweede helft van de twintigste Eeuw.

Vanaf de bouw van de eerste schepen tot de uitdienst-stelling van de laatsten, waarbij de schepen eerst waren voorzien van een open brug, werd deze later voorzien van een dichte brug,

De Eenheden van de Dokkum-en Wildervank-klasse zijn in diverse configuraties in dienst geweest bij de Koninklijke Marine.

Het Grootste verschil tussen de Dokkum-en Wildervank-klasse zijn de hoofdmotoren. De Dokkum-klasse is uitgerust met MAN V12 Dieselmotoren, terwijl de Wildervank-klasse was uitgerust met V12 Werkspoor-motoren. Verder zijn er schepen ingericht als duikvaartuig en eenheden zijn grondig verbouwd om dienst te doen als mijnenjager. Bovendien zijn er in de loop van de jaren diverse verbeteringen. modificaties en verbouwingen uitgevoerd. In principe beschrjift het boek de oorspronkelijke mijnenveger van de Dokkum-klasse. Afwijkingen worden waar nodig/mogelijk genoemd.

Bij de beschrijving van de activiteiten van de schepen heb ik mij moeten beperken. Uitgebreide vermelding van scheepsbewegingen zou het boek niet alleen zeer omvangrijk maken. maar ook onleesbaar maken.

In de duizenden gegevens die vermeld staat zullen ongetwijfeld fouten voorkomen. Opmerkingen, aanmerkingen en herinnneringen zie ik gaarne tegemoet voor verwerking in de archieven van de schepen. Deze archieven zullen te zijner tijd worden overgedragen aan de maritieme afdeling van het Nederlandas Instituut voor Militaire Historie.

KTZ.b.d. Dhr. B. Roetering Oud-Commandant van de Mijnendienst. Koninklijke Marine. 

 

€ 11,95
Aantal:

Voorraad: 9 stuks.
beschikbaarheid