* Liberty Schip SS. Jeremiah O'Brien

Mooie bouwdoos van het Liberty Schip SS. Jeremiah O'Brien.

SS. Jeremiah O'Brien is één van de twee overgebleven Liberty schepen. Tijdens de Tweede Wereld-oorlog zijn ruim 2700 van deze vrachtschepen gebouwd door de Amerikanen voor het transport van militair materieel en troepen. In 1979 is de Jeremiah O'Brien opgeknapt en sindsdien als museumschip in gebruik. Het schip is vaarklaar en te bezoeken in zijn ligplaats San Francisco.

 

 

zoomzoomzoomzoom s.s jeremiah obrien liberty 05755 1 a.jpg s.s jeremiah obrien liberty 05755 2 a.jpg s.s jeremiah obrien liberty 05755 3 a.jpg s.s jeremiah obrien liberty 05755 4 a.jpgDe Jeremiah O'Brien is gebouwd op de werf van New England Shipbuilding Corporation in South Portland in de staat Maine. De kiel werd gelegd op 06 mei 1943 en na 44 dagen werd het schip te water gelaten op 19 juni 1943. Na de afbouw werd het schip na 56 dagen op 30 juni in de vaart genomen. Het schip werd vernoemd naar kapiteit Jeremiah O'Brien, die samen met zijn vijf broers, tegen de Britse troepen vocht in 1775.

De bemanning bestond uit 43 man, aangevuld met een aantal militairen van de US Navy Armed Guard voor de bediening van de bewapening. Het schip werd genoemd naar de eerste Amerikaan die een Brits schip veroverde tijdens de Amerikaanse Onafhankelijksheids-oorlog (1775-1783).

Van juli 1943 tot oktober 1944 heeft het schip in vier konvooien meegevaren op de Atlantische Oceaan tussen de Verenigde Staten en Engeland. Op de vierde reis naar Europa, werd het schip omgeleid en ingezet om te pendelen tussen Engeland en de Franse kust bij Normandië, waar in juni 1944 de Geallieerde Invasie van start was gegaan. In totaal is de Jeremiah O'Brien 11 keer het kanaal overgestoken en dat in een periode van acht weken.

Na oktober 1944 vertrok het schip terug naar de Verenigde Staten. Vanuit New York vertrok zij met lading naar Chili en Peru om vervolgens door het Panama-kanaal naar New Orleans te varen, De zesde reis was naar het Verre Oosten, via de Filipijnen en Nieuw Guinea, en terug naar San Francisco. De laatste reis duurde van juni 1945 tot januari 1946 en bracht het schip weer naar het Verre Oosten.

Na de Oorlog werd het schip, net als veel andere schepen, opgelegd. De Jeremiah O'Brien kwam te liggen in Suisun Bay vlak bij San Francisco. De schepen werden als reserve achter de hand gehouden. Ze waren geconserveerd om in tijden van nood snel weer vaarklaar gemaakt te worden. Tijdens de oorlogen van Korea en Vietnam is dit ook daadwerkelijk gebeurd, maar niet voor de Jeremiah O'Brien.

Restauratie:

In de jaren 60 begon men na te denken over het behoud van een Liberty schip. In 1978 werd de National Liberty Ship Memorial opgericht met het doel een schip te behouden. De keuze viel op de Jeremiah O'Brien, omdat het schip in goede staat was en in originele staat verkeerd.

Na 33 jaar te zijn opgelegd en een grondige restauratie maakte het schip op 21 mei 1980 weer een eerste reis. In juni 1994 keerde de Jeremiah O'Brien terug naar de stranden van Normandië. Het was de 50e verjaardag van de Geallieerde landing in Normandië.

De Jeremiah O'Brien is nu een museumschip en open voor bezoek. Het ligt bij het San Francisco Maritime Park. Het schip ziet er goed onderhouden uit, en bijna alle ruimten, waaronder de machinekamer, de brug en ruimen, zijn open voor bezoek. Er is een kleine museumwinkel en een mooie maquette van de situatie voor de kust van Normandië tijdens de landing in 1944.

€ 17,50
Aantal:

Voorraad: 1 stuks.
beschikbaarheid