* Prins Willim/Willem

De Prins Willim of Prins Willem was een Spiegel-retourschip van de Verenigde Oost Indische Compagnie (VOC) gebouwd in 1649/1650. Deze zéér grote Oost-Indiëvaarder was in gebruik bij de VOC tussen 1650 en 1662. Het schip werd gebouwd in Middelburg voor de kamer van de VOC in Zeeland.

Het was een zeer groot schip, waarschijnlijk het grootste spiegel-retourschip van de VOC ooit. Het schip had een lengte van 68 meter, een breedte van 14 meter en een laadvermogen van 1200 ton. (ter vergelijking de Windhond, het vlaggenschip van Amsterdam, van de tweede reis van Willem Barentsz samen met Jacob van Heemskerk uit 1595 was slechts 210 ton groot). De Prins Willem had 54 stukken geschut en was genoemd naar de Stadhouder Prins Willem II.

 

zoomzoomzoomzoomzoomzoomzoom prins willim 2.jpg prins willim 4.jpg prins willim 5.jpg prins willim 6.jpg prins willim 7.jpg prins willim 8.jpg prins willim 9.jpgDe Prins Willem werd noodgedwongen het vlaggenship van de opstandige Vice-Admiraal Witte de Wtih tijdens de Eerste Engelse-Nederlandse Oorlog tijdens de Slag bij de Hoofden, tussen de monding van de Theems en het Nauw van Calais op 8 oktober 1652. De With was eerder als bevelvoerder geweigerd door de bemanning van de Brederode en moest tot zijn grote woede, het bevel voeren vanaf het VOC-schip Prins Willem. De Zeeslag werd door de Nederlanders verloren.

Ondergang:

Op 11 februari 1662 was de Prins Willem op de terugreis van Batavia naar Nederland toen het schip tijdens een zware storm met man en muis verging op 25/26 ° ZB. bij het eiland Brandon (Madagaskar) in de Indische Oceaan.

Scheepsmodel:

Nog voor de Slag bij de Hoofden in 1652, werd in 1651 een scheepsmodel van de Prins Willem van 115 x 142x 60 cm. gemaakt. Het model werd aan het eind van de 19de Eeuw door een verzamelaar ontdekt. In 1907 werd het aan het Rijksmuseam in Amsterdam geschonken. Wie de maker en de opdrachtgever van het model waren is niet bekend.

Vreemd genoeg was de naam op het schip Prins Willim. Twee mogelijke redenen kunnen hebben meegespeeld met de verschillende namen:

De naam is in Middel Nederlands

Gebrek aan ruimte om de "e" te plaatsen en daarvoor is een "i" geplaatst.

Replica:

Een replica met dezelfde naam is gebouwd op de scheepswerf van Amels in Makkum voor het (Oranda Mura) Holland Village themapark in Nagasaki, Japan. In 2004 werd de replica deel van het themapark Cape Holland op de oude Rijkswerk Willemsoord in Den Helder, Nederland.

In 2009, werd de boegspriet van de Prins Willim hersteld.

In de morgen van 30 juli 2009 ging de Prins Willim verloren aan brand, vermoedelijk door een elektrische storing, de eigenaar van het schip de Firma Libéma, moest zich beraden om het schip te restaureren. Wat uiteindelijk niet is gebeurd. Het is echt jammer dat deze Replica is verloren.

UITVOERING: IN KLEUR ONDERWATERSCHIP.

Afmetingen:

  • Lengte: 800 mm.
  • Breedte: 180 mm.
  • Hoogte: 750 mm.

Het modelschip wordt geleverd in een stevige houten krat.

Verzending naar Buitenland op aanvraag.

VOORRAAD 4 STUKS.

 € 465,00   € 444,96
U kunt nu niet bestellen.

Wij zijn met vakantie vanaf 5 augustus tot 22 augustus. gedurende deze periode geen bestellingen plaatsen, in de aanloop naar onze vakantie proberen wij nog zoveel mogelijk bestellingen te verwerken en naar u te versturen, na de vakantie zijn wij u weer van dienst, houdt aub. in gedachten dat modelbouw fabrikanten in zuid-Europa gedurende de gehele maand agustus zijn gesloten i.v.m. vakantie.

Excuses voor de overlast.

Vanaf 15 juni kan er niet meer betaald worden met iDEAL, omdat onze webwinkel nog niet is uitgerust met een nieuwe Versie van iDEAL.
Daarom moet u vooruitbetalen naar onze bankrekening: NL52 INGB 0663 3624 90 Historische Modelbouw en onder vermelding van uw bestelnummer. 

Houdt u aub. rekening met een levertijd van ongeveer een week, voor artikelen die in voorraad zijn.
Voor artikelen die niet in voorraad zijn, moet u rekening houden met een levertijd van minimaal twee weken of langer.
Dit kan oplopen tot meerdere weken of maanden.

Excuses voor de overlast.
Niet meer op voorraad. Levertijd: 1 tot drie maanden
beschikbaarheid